The building

Located close to the North Sea, the new ICC premises will be in an area between nature and city, set in the rolling dune landscape on the edge of The Hague.

The main concept of the design is the sculptural arrangement of buildings in the landscape and of a landmark that conveys the eminence and authority of the ICC, while at the same time relating on a human scale.

schmidt hammer lassen´s winning design complies with a complex brief and captures the spirit of the ICC seven values. As described by the architects, the seven operation keywords for these values are Justice, Human Dignity, Openness, Credibility, Safety, Global and Icon and they relate to the essence of the ICC as an instituition. The overall building form can be seen as an undulating composition of volumes on the horizon, reminiscent of the dune landscape. “It was evident that connecting the dune landscape with the edge of the city had a striking potential. By designing a compact building with a small footprint, we propose to return the landscape to the city,” says Bjarne Hammer, Founding Partner and Chief Architect of the firm.